Σύστημα Διακυβέρνησης

Γεωγραφία, Δημογραφικά

Πολιτισμός, Παράδοση

Μεταναστευτική Πολιτική

Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση

Υπηρεσίες, Φορείς, Συμβουλές
Βρίσκεστε εδώ:  Σύστημα Διακυβέρνησης / Το Πολιτικό Σύστημα

Το Πολιτικό Σύστημα

Το Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με τον Πρωθυπουργό ως αρχηγό της κυβέρνησης και πολυκομματικό σύστημα.

Η νομοθετική εξουσία ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Το Σύνταγμα του 1975 περιλαμβάνει εκτενείς πολιτικές ελευθερίες και ορίζει ως αρχηγό κράτους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκλέγεται από τη Βουλή. Η δομή της ελληνικής κυβέρνησης είναι παρόμοια με αυτή πολλών δυτικών δημοκρατιών. Ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική διαδικασία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο, με κάποιες περιορισμένες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες.

Η ψήφος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, αν και στην πράξη η παράλειψη της ψήφου δεν τιμωρείται.

Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη της εκτελεστικής και της νομοθετικής. Έτσι, το σύστημα εξουσιών στο ελληνικό κράτος αποτελείται από:



Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εκτελεστική Εξουσία

Εκτελεστική εξουσία

Τα μέλη της Κυβέρνησης

Νομοθετική Εξουσία

Νομοθετική εξουσία

Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων

Δικαστική Εξουσία

Δικαστική εξουσία

Ανώτατες Δικαστικές Αρχές


Πήγαινε πίσω
Η Δράση 1.4β/13 «Ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν στους μετανάστες, αναπαραγωγή και ευρεία διανομή δομημένου έντυπου, ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τριτων Χωρών κατά 95% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 5% από Εθνικούς Πόρους